Fakültemizde Kur'ân Mealleri Sorunlar, Çözüm Önerileri Uluslararası Sempozyumu Gerçekleştirildi.

16.10.2023 08:03

Fakültemiz bünyesinde İlahiyat alanında farklı disiplinlerden akademisyenlerin buluştuğu uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği gerçekleştirildi.

Fakültemiz ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı’nın (İSAV) işbirliğiyle 13-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Kur'ân Mealleri Sorunlar, Çözüm Önerileri konulu Uluslararası Sempozyumu, 13.10.2023 tarihinde İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı. Sempozyumun açılışına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Belediye Başkanı Feyat Asya, üniversitemizde ve ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapmakta olan pek çok akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılış konuşması kapsamında, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım bir konuşma yaptı. Yıldırım, konuşmasında; Kur’ân-ı Kerim’in evrensel mesajının ancak farklı dillere çevrilmesiyle anlam bulacağını ve bu anlam arayışında Arapça bilmeyen toplumların müracaat ettikleri ilk kaynağın ilgili dildeki Kur’ân-ı Kerim mealleri olduğunu vurguladı. Modern dönemde dinin temel kaynağı olarak Kur’ân dışında bir referansın nispeten daha az önemli görülmesiyle birlikte, İslâm Dini’nin salt manada Kur’ân Mealleri üzerinden anlaşılabileceği anlayışının günden güne taraftar bulmasına sebep olduğunun, fakat bu durumun İslâm Dini’nin sosyal, kültürel, hukuki ve etik perspektifini erezyona uğratabileceğinin altını çizdi. Yıldırım, sözlerini “Allah’ın muciz kelamının başka bir dile aktarılması elbette kolay değildir. Bu aktarımın iyileştirilmesi ve bu alanda ortaya çıkabileceği muhtemel sorunların çözümü için İslami İlimler Fakültemiz sadra şifa olacak bir çalışmaya imza atmıştır. Bu çalışmanın İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyor hepinizi Allah’ın selamıyla selamıyla selamlıyorum.” diyerek tamamladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın konuşmalarından sonra İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden üniversitemizin bir önceki dönem rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat'ın Kur'ân'a Dönüş Söyleminin Gölgesinde Türkçe Kur'ân Mealleri konulu online sunumuyla sempozyumun açılış konferansı gerçekleştirildi.